Zvieratká, ktoré cez zimu nespia, si zodpovedne pripravujú zásoby potravín na celú zimu. A keďže človek je tvor inteligentný, rád sa nimi nechá inšpirovať. Aj preto ľudstvo postupne prišlo s rôznymi spôsobmi, ako si svoju úrodu uskladniť aj na neskoršie obdobie. Viete, ako správne na to?
Možností, ako konzervovať ovocie a zeleninu je mnoho. V našich končinách patria medzi najobľúbenejšie nasledujúce spôsoby:
Zaváranie
Pamätáte si plnú špajzu u starých rodičov najrôznejších džemov, kompótov a iných pochutím v malých či väčších fľaštičkách? Dnes sa od tohto spôsobu konzervácie v mnohých rodinách postupne upustilo. A to je obrovská škoda. Takýmto spôsobom je totiž možné uchovať takmer každé ovocie a zeleninu. Výsledkom zavárania preto určite nemusí byť len čalamáda, kvasené uhorky či slivkový lekvár. A taktiež nemusí vaša špajza doslova práskať vo švíkoch pod stovkami fliaš zaváraním jedného druhu, ktorý nestihnete skonzumovať aj keby ste jedli každý deň to isté.
Vyskúšajte to inak a uvidíte, že si vás zaváranie získa. Pripravte si sterilizované základy pre rôzne jedlá. Môže ísť o paradajkový základ do polievky či na pizzu, nastrúhané jablká do koláča či rôzne iné suroviny. No nezabudnite, že najvhodnejším miestom na skladovanie zaváranín je tmavá špajza. A taktiež budete potrebovať pevný regál, ktorý bez problémov udrží ťažké fľaše – odporúčame preto stiahnuť namiesto labilnej drevotrieskovej police po pevnom kovovom regáli.
Sušenie
Kým v minulosti sušenie prebiehalo najmä na slnku či v piecke, dnes sú populárne sušičky ovocia, vďaka ktorým si vlastné sušené plody pripravíte už za pár minút. Áno, môžete namietať, že predsa spotrebujete množstvo elektrickej energie, tak načo si pripravovať niečo, čo si bez problémov hocikedy kúpite v obchode. Odpoveď je jednoduchá – domáce sušenie prebieha bez akýchkoľvek konzervantov. A navyše môžete takto spracovať aj plody, ktoré by ste možno inak vyhodili.
Takže ak radi mlsáte jablkové čipsy, či vám ulahodili sladké sušené slivky, za zváženie stojí aj ich domáca príprava. Sušenie je taktiež jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania nazbieraných húb. V tomto prípade však sušičku odporúčame radšej vymeniť za sieť na sušenie a nechať huby presušiť na slniečku.
Kvasenie
Kvasenie patrí medzi jeden z najstarších spôsobov spracovanie ovocia a zeleniny. V minulosti si naši predkovia radi pripravovali chutnú a zdravú kvasenú kapustu uloženú počas celej zimy v súdku na kapustu, no nesmieme opomenúť ani kvas z ovocia, ktorý následne po vypálení získal na Slovensku tak obľúbenú podobu – ovocný destilát.
Pripraviť si obe tradičné slovenské podoby kvasenia môžete aj dnes. Na jeden aj na druhý spôsob budete potrebovať kvalitný sud. S tým kapustovým už následne nič viac robiť nemusíte. S tým druhým stačí po získaní kvalitného kvasu zájsť do pálenice a tam vám ho premenia na kvalitný mok, ktorý môžete následne doma skladovať aj dlhé roky.
Príroda nám počas leta dá množstvo plodov, ktoré zvyčajne nestihneme spracovať. Je preto múdre vytvoriť si z nich aj zásoby na zimu, aby sme mohli mať z nich úžitok aj počas obdobia, kedy príroda spí. Veríme, že sme vás dnešným naším článkom aspoň trochu inšpirovali, ako spracovať svoju zostávajúcu úrodu.
Přidejte odpověď